lauantai 14. heinäkuuta 2012

Suklaata suklaata SUKLAATA

En tiedä mistä se tuli toissa yönä, kun odottelin unta, että suklaakakkua _täytyy_ tehdä ja jos täytyy, niin sitten täytyy! Mitä siinä muuta pystyi, kun aamulla säntäämään kaupasta aineksia ja varmistukseksi viestittämään toverille, että hei mie leivon tänään, tule käymään. Promise is a promise.

Luotto-ohje löytyy ehdottomasti Puputytön ensimmäisestä kirjasta. Aikanaan sain maistaa toverini syntymäpäiväkutsuilla ja huijaamatta oli parasta suklaakakkua, jota olen ikinä syönyt. Aina yhtä siistiä, jos parhaimmaksi osoittautuu se vegaaninen vaihtoehto, sillä siitäs saivat kaikki epäilijät; kyllä meilläkin osataan!

SUKLAATÄYTEKAKKU

Pohja

7 dl vehnäjauhoja
1,5 dl kaakaota
2 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
4,5 dl sokeria
2,5 dl rypsiöljyä
5 tl pikakahvijauhetta
2 dl vettä
2,5 dl kasvismaitoa
4 tl vanilja-aromia
4 rkl omenaviinietikkaa

Täyte

n. 50g tummaa suklaata (tein hieman laatutarkkailua 50g patukasta, mutta hyvin riitti)
80g margariinia
5 dl tomusokeria
2 tl pikakahvijauhetta
2 rkl kasvismaitoa
1 tl vanilja-aromia

Kuorrute

150g suklaata
1 rkl vaaleaa siirappia (käytin vaahterasiirappia, kun ei ollut muuta ja en jaksanut noin pienen määrän takia ostaa erikseen)
0,5 dl kuumennuksen kestävää kasviskermaa

Jos haluaa laittaa koristeita, niin sitten vielä ne.

- Lämmitä uuni 190- asteeseen. (mistä nappulasta saa aste- merkin?) Voitele ja jauhota kaksi halkaisijaltaan n. 25cm olevaa vuokaa. (Jälkiviisaus on parasta, sillä pohjataikinaa tulee sen verran reilusti, että yhteen kakkupohjaan riittää varmasti jos tekee vaan 3/4 tai puoletkin ehkä. Nyt on yksi ylimääräinen suklaakakkupohja tuolla kaapissa, mutta jospa siitä saisi askarreltua joku päivä jotain jännää.)
- Sekoita suuressa kulhossa jauhot, kaakao, sokeri, sooda ja suola.
- Toisessa kupissa sekoitetaan ensin vesi ja kasvismaito. Sitten jauha sekaan pikakahvijauhe esimerkiksi metallisen siivilän läpi. Sekoita vesi-maito-kahvi- seokseen vanilja-aromi ja öljy.
- Kaada nesteet kuiviin aineisiin hiljakseen samalla hyvin sekoittaen. (Harvoja hetkiä jolloin kaipasin palavasti yleiskonetta, sillä suklaataikinaroiskeita oli yllättäen vähän joka paikassa.) Viimeisenä lisää omenaviinietikka ja sekoita nopeasti.
- Tasaa taikina vuokiin/vuokaan ja paista uunin keski-osassa noin 30-40 minuuttia. (Kyseinen aika on suoraan ohjeesta, mutta itsellä on sen verran monesti jäänyt vegaaniset pohjat raa'aksi vaikka paistanut ohjeessa pyydetyn ajan ja yleensä vielä vähän ylikin. Nyt taisivat olla yhteensä lähemmäs tunnin, viimeisen kymmenen minuuttia tosin jälkilämmällö. Varmasti riippuu paljon uunistakin kuinka kauan kestää. Nyt lisäjännitystä toi sekin, kun vuuat olivat sen verran isoja etteivät mahtuneet molemmat ritilälle, niin oli pakko laittaa toinen uunin pohjalle pellin päälle ja vaihdella paikkoja pitkin paistoa. Kakkupohjat tunnetusti tykkää, jos uunia aukoo välillä, mutta ihme kyllä eivät edes painuneet kuopalle!)

Pohjan kannattaa antaa jäähtyä kunnolla ja sillä aikaa voi tehdä täytteen jääkaappiin valmiiksi. (Tosin siinä on se riski olemassa, että häviää ennen aikojaan johonkin ihan muualle kuin kakun väliin... En mie, vaan ne muut!)

- Ensin sulatetaan suklaa. Turvallisinta on kattilassa vesihauteessa, mutta itse en jaksanut alkaa tekemään lisää tiskiä niin tyydyin mikroon. Mikrossa sulatettaessa pitää vaan olla tosi tarkka, sillä palaa aika helposti. Leipurikoulussa tulikin opittua eräänlainen nyrkkisääntö, että kymmenen sekuntia mikroa, sekoitetaan, kymmenen sekuntia mikroa jne. niin kauan kunnes on sulanut. Annetaan sitten jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
- Vatkaa margariini kuohkeaksi. Lisää tomusokeri, jauhettu kahvijauhe, maito ja vanilja, ja sekoita kunnes tasaista ja kuohkeaa.
- Viimeisenä joukkoon sekoitetaan sulatettu suklaa.

Aloita kakun kokoaminen sillä, että halkaiset pohjan. Levitä täytemössö pohjan päälle ja aseta toinen puolikas päälle. Sitten tehdään kuorrute.

Tässä kohtaa meni ainakin lievästi joku pieleen. Ei mitään traagista, sillä makuun ei vaikuttanut mitenkään, ulkonäköön sen sijaan ehkä vähän. Liekkö ammattiylpeyttä, kun aina vähäsen ottaa päähän, jos ei menekään niin kuin oli ajatellut. Ohjeessa sanottiin kuorruutteesta tulevan juoksevaa, mutta omani oli lähinnä paksua ja rakeista. Tosin tein hieman eri tavalla mitä pyydettiin, niin ehkä vika kuitenkin oli siinä. Ohje käski hienontamaan suklaarouheen tehosekoittimella hienoksi ja kiehauttamaan sitten kerman ja siirapin. Sen jälkeen kaatamaan kermansiirappiseoksen ohuena nauhana suklaarouheen päälle pitäen samalla tehosekoitinta päällä kunnes tasaista kastiketta. Sitten vain kaadetaan kakun päälle, niin että peittää sekä päällisen, että reunat.

Minulla ei ole tehosekoitinta, niin siksi ajattelin kokeilla samaa tapaa, miten tehdään ganache- kuorrute (jee, ammattisanastohifistelyä!) eli paloitellaan suklaa kulhoon, kiehautetaan kerma, kaadetaan suklaan päälle ja sekoitetaan esim. puuhaarukalla niin kauan, että on tasaista. Skeptikkona sulatin kyllä suklaan etukäteen melkein kokonaan mikrossa , mutta en sitten tiedä johtuiko siitä, että kasviskerma käyttäytyisi eri tavalla mitä tavallinen kerma, olisiko sitä pitänyt olla enemmän sillä jäi tosi paksuksi vai missä oli vika. Oppia ikä kaikki, tiedänpä seuraavalla kerralla sitten mitä tehdä toisin ja kaippa pääasia kumminkin se, että tuli hyvää!

Photobucket

Parasta olla aikuinen, kun voi syödä aamupalalla suklaakakkua, jos huvittaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti